Mire jók a vendéglátóipari gépek?

Mire jók a vendéglátóipari gépek?

ipari húsdaráló
ipari húsdaráló

Azok akik még csak tervezik, hogy vendéglátóegységet nyitnának vagy akik a hagyományos vendéglátás hívei, azok számára kérdéses lehet, hogy mire is jók a vendéglátóipari gépek. Ezeknek a gépeknek ma már olyan széles kínálata áll rendelkezésre, hogy gyakorlatilag minden munkafolyamatra találhatunk egy-egy gépet, mely segítségünkre lehet. Az alábbiakban ezeknek a gépeknek a használatával járó előnyöket foglaljuk össze.

Vendéglátó ipari gépek típusai

A vendéglátóipari gépeket legkönnyebben aszerint csoportosíthatjuk, hogy mely munkafolyamatokban vállalnak szerepet. Ezek szerint az alábbi csoportokat különböztethetjük meg:

  • sütő-főző berendezések

  • mosogató berendezések

  • hűtő berendezések

  • előkészítő berendezések

  • snack készülékek

  • tároló berendezések

  • bárgépek

  • higiéniai eszközök

  • tálaló eszközök

Ahogy tehát említettük is, az alapanyag hűtéstől kezdve, az előkészítésen és ételkészítésen át, egészen a tálalásig, majd az azt követő tisztításig bárhol rendelkezésünkre állnak vendéglátóipari gépek. A nagykonyhai gépek árai ráadásul figyelembe véve az előnyöket, igazán kedvezőnek mondhatók.

Vendéglátóipari gépek előnyei

Annak, hogy ezek a gépek minden fázisban jelen vannak, számos oka van. Ezen gépek előnyei minden konyha és vendéglátóegység számára megtapasztalhatók, ha rendelkeznek egy-egy vendéglátóipari géppel. Az alábbiakban ezek az előnyök olvashatók részletesebben:

Időt spórolnak

A legszembetűnőbb előnye a nagykonyhai vendéglátóipari gépeknek, hogy rengeteg időt képesek megspórolni számunkra. Egy ipari húsdaráló gyakorlatilag pillanatok alatt képes feldolgozni azt a húsmennyiséget, melyet egy emberi meghajtású eszközzel sokszorta hosszabb idő lenne feldolgozni. Hasonló példa az ipari mosogatógép is. Ezek a gépek pár perc alatt képesek százával elmosni a piszkos edényeket. Ugyanez kézi mosogatással akár több órát is igénybe vehet.

Munkaerőt spórolnak

Azáltal, hogy időt spórolnak a vendéglátóegységek számára, a munkaerő elosztásban is pozitív változást hozhatnak, hiszen a legtöbb berendezés mondhatni automatikusan végzi a dolgát. A konyhai dolgozóknak mindössze annyi a dolguk, hogy az alapanyagokat és kellékeket be- illetve kipakolják.

Költséghatékonyak

Az időspórolásnak és munkaerő elosztás optimalizálhatósága miatt a vendéglátóipari berendezések komoly költségcsökkenést is eredményezhetnek. Ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy az automatizáltság végett energiatakarékosan működtethetők. A költséghatékonyság pedig minden sikeres vendéglátóegység alapja

Kevesebb hulladék képződés

Az előkészítés és ételkészítés munkafolyamataiban részvevő eszközök esetén nagy előnyt jelent, hogy sokkal kevesebb hulladék képződik, mint a kézi feldolgozás esetén. Az ipari hűtőgépek emellett az alapanyagok minőségének megőrzésével járulnak hozzá ahhoz, hogy a konyhában semmi se mehessen kárba. Ráadásul akkor még szót sem ejtettünk a sokkoló hűtőkről, melyekkel magukat a készételeket őrizhetjük meg jó néhány napig.

Megtérülő befektetés

Az előbbi előnyöknek köszönhetően a konyhai berendezések egyfajta hosszútávon megtérülő befektetésnek is tekinthetők. Amennyiben teljes élettartamukban vizsgáljuk, akkor a használatukkal megspórolt idő, költség, és munkaerőnek köszönhetően képesek visszahozni áruk jelentős részét.

Összegezve:

A nagykonyhai vendéglátóipari gépek tehát számos olyan előnnyel rendelkeznek, melyek egy minőségi szolgáltatást nyújtó étterem esetén szinte alapelvárásnak tekinthetők a költséghatékony és jól szervezett munkához.